För Höganäs är gas en större energibärare än el, så för oss är det ytterst väsentligt att säkerställa förutsättningarna för en snabb uppbyggnad av biogasproduktionen. Genom att stödja och främja investeringar inom detta område kan man inte bara diversifiera energikällorna utan också möjliggöra en hållbar och robust energiförsörjning.

För att nå våra ambitiösa klimatmål om netto-noll utsläpp till år 2030 inom vår egen produktion och till år 2037 över värdekedjan behöver vi på Höganäs tillgång till biogas, både som råvara och som ersättning till fossila bränslen. Vi arbetar med att elektrifiera våra processer men eftersom inte alla går att elektrifiera alla behöver vi biogas, dessutom finns det inte tillräckligt med el.

Den bristande tillgången till biogas är ett avgörande hinder för vår ambitiösa klimatfärdplan och brist på biogas är ett problem vi delar med många andra industriföretag. Det är hög tid för svenska politiker och myndigheter att fokusera på hur Sverige kan öka produktionen av och industrins tillgång till biogas.

Höganäs har sedan 2013 ett samarbete med Höganäs avloppsreningsverk som levererar biogas till företaget. Tyvärr utgör mängden mindre än 1 % av våra behov. Höganäs köper också biogas från Danmark via naturgasnätet, men utbudet är klart mindre än behovet och priserna är höga. För att finna alternativa vägar har Höganäs inlett ett samarbete med Cortus Energy kring förgasning av skogsbiomassa till ett högvärdigt gasbränsle som förhoppningsvis kan ersätta en del av naturgasen.

Men, även om våra initiativ utgör bidrag till en omställning så kan de inte ersätta behovet av en storskalig inhemsk produktion av biogas. Samhället som helhet behöver se de samlade nyttor som biogasen bidrar med till en levande landsbygd, kretslopp av näringsämnen för hållbar odling, energisäkerhet, klimatomställning och till hållbara råvaror. En industrialisering av produktionen kräver att värdekedjor och infrastruktur kan etableras, att tillståndsprocesser förenklas och att regelverk, styrmedel och myndighetsbeslut gynnar biogas.

Vi vill verkligen lyckas med vår omställning. Det är ett löfte gentemot samhället, våra medarbetare, kunder och ägare som vi måste hålla. Därför är den begränsade tillgången på biogas en betydande oro för genomförandet av vår klimatfärdplan, som är både ambitiös och nödvändig.